Bogen
Het lesmateriaal
Als beginner schiet je in eerste instantie met verenigingsmateriaal. Dit zijn eenvoudige recurve bogen. Je schiet hiermee gedurende de hele cursus. De trainers adviseren je graag of gaan met je mee naar een winkel om te helpen bij de aanschaf van een eigen boog.
Waar schiet je mee
Met bogen en pijlen, natuurlijk. Een boog is méér dan een stuk hout waar tussen de uiteinden een touwtje is gespannen. Maar wat doet zo’n boog nou? Als je een boog uittrekt, trek je via de pees de pijl naar achter. Voor het uittrekken van een boog is een bepaalde hoeveelheid energie nodig, die wordt uitgedrukt in (Engelse) ponden. Een boog is altijd voor een bepaald aantal ponden gemaakt. Het aantal ponden, de trekkracht, is één van de factoren die bepalend zijn voor de afstand die een pijl kan vliegen. Bij een lagere trekkracht is dat een kleinere afstand, bij een grotere trekkracht is dat een langere afstand. Hoe verder je de boog uittrekt, hoe meer kracht er nodig is. Daarom laten wij bij USV beginners altijd schieten met bogen met een lage trekkracht, dus weinig ponden, zodat de benodigde spieren opgebouwd kunnen worden en het lichaam niet overbelast wordt. Dit geldt speciaal voor kinderen.
Welke bogen zijn er
Er zijn veel verschillende soorten bogen, variërend van heel goedkoop tot behoorlijk prijzig. Hoewel goed materiaal prettig is, is het geen regel dat een duurdere boog ook standaard beter schiet. Bij de keuze van een boog kun je jezelf het volgende afvragen:
- wat is mijn budget;
- welke wedstrijden wil ik schieten (binnen, buiten).
Een goede booghandelaar zal je het hemd van het lijf vragen, inclusief het door jou gereserveerde budget. Je krijgt advies en er wordt tijd voor je genomen om de boog naar jouw zin te maken, uiteraard binnen het budget. Hoewel veel booghandelaren retailers zijn van een bepaald merk, is er niet echt een merk dat alleen maar goed of alleen maar slecht is. Oriënteer je dan ook goed en kijk bij verschillende handelaren. Houdt de boog vast, probeer eens er mee te schieten als het mogelijk is. Zelfs de goedkopere bogen kunnen een redelijke investering zijn, dus je mag je tijd nemen.
Veel winkels kennen ook een inruilsysteem: je kunt je boog, die nog in goede staat is, inruilen en tegen bijbetaling een andere boog kiezen. Hierdoor komen goede, tweedehands bogen in de roulatie. Als je een klein budget hebt, is dit een hele goede optie. Online een boog kopen, hetzij op marktplaats, hetzij via een fabrikant, is voor de beginner absoluut niet aan te raden.
Een boog schiet net zo goed als de schutter die hem vasthoudt.
De meest bekende – en waar ook les mee gegeven wordt – is de recurveboog. Deze boog is er in verschillende prijsklassen en materiaalklassen en er zijn verschillende accessoires voor te verkrijgen. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Deze bogen zijn vooral geschikt voor indoor- en outdoorcompetities, waarbij je op blazoenen schiet. Dit type boog kun je het beste in een erkende boogwinkel aanschaffen, zodat het artikel geheel op jou afgestemd kan worden. De pijlen zijn doorgaans van carbon, maar kunnen ook van aluminium of een mix carbon / aluminium zijn.
Daarnaast heb je ook de compoundboog. Ook deze is er in alle soorten en maten en diverse prijsklassen. Sommige bogen zijn vooral geschikt voor jacht- of 3D-rondes, terwijl andere bogen weer beter geschikt zijn voor indoor- en outdoorcompetities waarbij je op blazoenen schiet. Het aanschaffen van deze boog in een erkende winkel is enorm belangrijk, omdat de boog meer nog dan andere typen speciaal op jouw treklengte en trekgewicht afgesteld moet worden. De pijlen zijn doorgaans van aluminium of carbon, al kun je de wat lichtere bogen ook met houten pijlen schieten.
Er zijn ook “kale” jachtbogen verkrijgbaar. Deze zijn onder te verdelen in diverse klassen, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: je schiet ze óf zonder visuele hulpmiddelen, of met zeer beperkte (vastgestelde) hulpmiddelen. Deze bogen zijn voornamelijk geschikt voor jacht- of 3D-rondes, maar je kunt er ook indoor- en outdoorcompetities mee schieten. Het materiaal kan natuurlijk zijn, maar ook kunststoffen en metalen worden hiervoor gebruikt. Hoewel je goed moet kijken naar het trekgewicht, heeft deze boog minder afstelling nodig; het gaat voornamelijk om het gevoel dat je erbij hebt en of je er prettig mee kunt schieten. Afhankelijk van de ronde die je ermee wilt schieten, kun je pijlen van hout, aluminium, carbon of een mix schieten.
Als laatste heb je de traditionele bogen, waarvan ook diverse modellen beschikbaar zijn. Deze hebben gemeen dat ze van natuurlijke materialen gemaakt zijn en dat je ze met houten pijlen schiet. Ook hiervoor geldt dat de afstelling minder van belang is, als je maar een goed gevoel bij de boog hebt en je er prettig mee kunt schieten.
Recente reacties