3D wedstrijd in Esch-sur-Alzette Luxemburg, op 2 en 3 september 2023

3D wedstrijd in Esch-sur-Alzette Luxemburg, op 2 en 3 september 2023

USV neemt al een aantal jaren deel aan dit evenement, maar dit keer was onze vereniging wel erg goed vertegenwoordigd met 24 schutters! Als we komme, komme we met ze alle!

Het weer was in de week voorafgaand aan de wedstrijd somber en buiig geweest. De weersberichten beloofden echter dat het een prima weekend zou worden met temperaturen tussen de 25 en 27oC?!

Op vrijdag hebben we onze camper verplaatst naar het wedstrijdgebied in Esch-sur-Alzette, over een smal onverhard weggetje met kuilen, om wederom gebruik te maken van de (gratis) kampeer gelegenheid naast het verenigingsgebouw. In de directe omtrek liggen een aantal veldjes die ruimte bieden aan zeker 25 tenten, campers en caravans. Er zijn sanitaire voorzieningen, maar helaas geen douches. In het clubgebouw staat een ruime bar en een tap voor een Bofferding biertje. Bovendien kun je er ontbijten met o.a. een uitsmijter, croissants of een broodje kaas en vanaf het middaguur worden er ook eenvoudige warme maaltijden geserveerd. Dichtbij het verenigingsgebouw is er ook een punt waar je (ook weer gratis) elektra kunt aftappen.

Wij arriveerden in het begin van de middag. Op een aantal velden stonden al tenten, bus campers en personenauto’s en kort na aankomst trok het hemelse gewelf open en de laatste mistbanken werden opgelost… Zou het weersbericht dan toch gelijk krijgen?

Aanmelden kon vanaf 14:00 uur. Er stond een korte wachtrij die naar schatting 20 schutters hebben ingedeeld over een aantal doelen. Ja, dat duurde ff… In goede navolgingen hebben we dat toen ook maar voor de USV schutters gedaan!

Aan het einde van de middag arriveerden een aantal USV-ers die – net als wij – besloten hadden om gebruik te maken van de lokale faciliteiten. Dit veld is onder het genot van een drankje tot ‘Camp USV’ gedoopt. In het omringende gebied liggen overigens ook campings met wat meer faciliteiten. Ook daar zijn USV-ers neergestreken en nog weer anderen hadden een Airbnb geboekt. Even wat gemopper, want veel USV-ers hadden onderweg de files niet weten te mijden…

Zaterdagochtend rond 7:00 uur zijn we in ‘Camp USV’ opgestaan voor de koffie en roerei met spek. Alles was nat van de douw en de mist. Gelukkig brak rond 9:00 uur de zon weer door en trok de mist op. De briefing was om 9:30 uur en aanvang wedstrijd om 10:00 uur. Deze dag zou een 3-pijlen ronde worden. Het verzamelpunt bij het clubgebouw liep vol. Een aantal USV-ers arriveerden pas op het moment dat de schutters al naar de doelen onderweg waren. Dat was even spannend, maar iedereen was toch nog net op tijd aan de eerste plok.

Onze groep startte op doel 18, en stonden pal tegen de opkomende zon in te kijken, inclusief schitteringen van het natte gras. Op dit inloopdoel stond een enorme leeuw bovenaan een helling van 30o op ongeveer 50 meter afstand. Oempf, dit zou een hele interessante en uitdagende wedstrijd worden…

Het parcours had 28 doelen en was zeer gevarieerd. Het gebied biedt mogelijkheden voor parcoursbouwers die we in Nederland niet of nauwelijks kennen. Er werd veel gebruik gemaakt van hoog/laag doelen, plokken waar je met je tenen naar beneden of juist naar boven stond en van licht/donker truckjes om je te misleiden. Smalle, soms steile paden leiden naar het volgende doel. Het parcours was erg stenig met doelen zonder achter vang. Voor de pijlen geen zegening, maar wat een prachtig uitgezet en natuurlijk parcours! Hier was veel aandacht aan besteed.

De temperatuur liep – zoals was voorspeld – op tot 27oC. Samen met een hoge luchtvochtigheid betekent dat ZWETEN! Gelukkig liep een groot deel van het parcours door het bos, maar op half open terrein zochten we de schaduw op om niet helemaal gestoofd te worden.

Aan het einde van de dag zag ik veel getekende gezichten, het was een geweldige maar ook heftige ronde, met temperaturen die de vochthuishouding aardig in de war schopt. Pas toen het bier rijkelijk vloeide veranderde de getekende gezichten in gezichten van volle tevredenheid! Velen streken ook even neer in ‘Camp USV’ alwaar een koud biertje klaar stond.

’s-Avonds lekker eten, een ronde sterke verhalen, de rouwverwerking van de gesneuvelde pijlen en Yathzee om de gedachten even te verplaatsen. Uiteraard met drankjes waarbij de lever een tandje bij moest zetten.

Op zondag stond er Muesli op het ontbijtmenu, ja… inderdaad Muesli!? Maar goed, paarden doen het ook prima op haver, toch? Om 9:00 uur am plok. Deze dag zou een dubbele hunter ronde worden. Het parcours was identiek aan de vorige dag, maar de plokken stonden wat anders.

Een aantal schutters zijn voor deze dag helaas afgehaakt. Onder deze schutters bevonden zich ook USV-ers. Ook op deze dag zou de temperatuur weer oplopen tot 27oC. En wederom zaten we allemaal stuk aan het einde van de dag. En dan smaakt dat biertje toch wel weer verdraait goed…

Dat de wedstrijd niet onverdienstelijk is verlopen voor USV, blijkt uit de scores.

Samenvattend: Niet voor watjes, maar geen voldoening zonder inspanning! Een pittig en uitgekiend 3D parcours in een prachtig omgeving. De gastclub (Bouschéisser Esch/Uelzecht) deed er alles aan om ook die rare Dutchies welkom te heten. Knallen, maar gezelligheid staat voorop! En jemig wat een weertje, wel een beetje zompig!

Tot slot mijn dank aan alle USV-ers die dit weekend weer tot een toppertje hebben verheven! Tot ziens en ik hoop jullie volgend jaar wederom in Esch-sur-Alzette te mogen begroeten!

Rob